Jong en christen? Dan moet je binnenkort in ’t Beest zijn

Gepubliceerd door:
PZC
God aanbidden gebeurt vaak op een ‘klassieke’ manier, vanuit de kerk. Maar dat kan en mag ook best wat moderner. Upgrade Events houdt daarom binnenkort een aanbiddingsavond in ’t Beest.

Wat begon met het idee om een meerdaags festival te houden, groeide snel uit tot een stichting die vaker dan eens een evenement wil opzetten. Zo ontstond Upgrade Events, dat op zaterdag 3 september een aanbiddingsavond houdt in ’t Beest in Goes. ,,We drinken daar ook gewoon een biertje met elkaar.”

Anne van Liere en Melvin Blankenstijn zijn de twee gezichten van die stichting, die evenementen wil houden voor jonge christenen in de provincie. ,,Aanbidden doen we door alle kerken heen”, zegt Melvin. ,,De één doet dat door lofliederen te zingen, de ander psalmen. We willen die mensen samenbrengen, in aanbidding!” De kerkmuren mogen wel wat lager, wil hij maar zeggen. ,,We houden enorm van de lokale kerken, maar willen de mensen vanuit verschillende gemeenten bij elkaar brengen.”

Worship

Op zo’n avond in ’t Beest ontstaat de kans om elkaar als jonge christenen te ontmoeten, legt Anne uit. Dat is een belangrijke pijler van de nieuwe stichting. Net als aanbidding. ,,We geloven dat we een God hebben die aanbeden wil worden”, zegt Melvin. ,,En dat willen we graag doen, met anderen. Als Upgrade kiezen we daarbij voor een moderne beleving en vorm van aanbidden: ‘worship’. Wij geloven dat dat kan en mag op een hele hedendaagse manier. Ik denk dat God er van geniet. Dus goede, kwalitatieve muziek, op een bijzondere locatie, dit keer niet tussen de kerkmuren maar daarbuiten. In een poppodium. Uiteindelijk willen we een verschil maken in de maatschappij waarin we leven.”

Op die derde van september leidt een uit Zeeuwse muzikanten samengestelde band de aanbidding. Van allerlei gezindten. ,,Juist om daar al diversiteit te hebben”, zegt Melvin. ,,Want als we mensen willen verbinden begint dat bij ons.”

Geen kerk

Ook spreker Jesse van Melle komt langs. ,,Hij staat stil bij onderwerpen waar veel jonge mensen mee bezig zijn”, legt Anne uit. ,,Zoals de vragen ‘waarom ben ik hier’ en ‘hoe geef ik mijn leven vorm’. Het helpt ook om nieuwe mensen te spreken die je anders niet zo snel zou ontmoeten. Om perspectieven te vergelijken en nieuwe dingen te horen. We willen dus geen kerk zijn, maar een plek bieden waarin je de vrijheid hebt om achter het antwoord op zulke vragen te komen.”

Bij het eerste evenement in ’t Beest zijn vijftig vrijwilligers betrokken. Melvin: ,,Het wordt niet eens zo heel groot, maar wat we doen willen we goed doen.” Anne: ,,Of er vraag naar zulke evenementen is? Ik denk het wel. Toen we begonnen na te denken over een festival bemerkten we al veel enthousiasme. Juist door die positieve reacties is het balletje gaan rollen om meer te doen.”

Biertje

Met de evenementen hopen zij door mensen te inspireren, ook mensen te bereiken die niet geloven of Jezus niet kennen. ,,Misschien loopt er wel iemand langs ’t Beest die avond die binnenkomt”, zegt Melvin. ,,Dat mag, want we zijn gewoon hele gezellig mensen en hebben toffe muziek. We drinken ook gewoon een biertje met elkaar. Dat doe je bij de voetbal ook. Waarom doen we dat als christen dan niet? Misschien omdat het platform er niet is. Daarin mag Upgrade iets bijdragen.”